ilma
Kirjallisuuden Juorulandia-palkinnosta kisaavat tänä vuonna  Virne,  8+Päevee,  Kappas, On otsaanlyönnin aika! ja Tsii-Kakkaa!

Tunnustuksen saajan valitsee vaasalainen kansanedustaja Tyly Pajala (krist, kok. muskel.* ). Hän julkistaa päätöksensä 9. joulukuuta. Ehdokkaat valitsi lautakunta, johon kuuluu kolme toimittajaa, yksi puolimaailman nainen, joka ei halua nimeään julkisuuteen ja harmaantunut partacollie. 

Juorulandia-palkinto on hatullinen, jonka voittaja voi täyttää sopivaksi katsomallaan aineella. Hattu on vuorattu silikonilla, joten sulaa pikeä suositellaan.   -Pajala on valinnut voitonjuhliin myös korin karvasmantelilikööriä. "Se maistuu kodikkaasti sinihapolle", kuuluu perustelu. Hänen ystäväpiiriinsä kuuluu oikeuspatologi   (tiedätte sen ohjelman C.S.I.  -tämä karmiva tyyppi, lekuri). 

"Kansalaiset,

medborgare", Pajala lausuu kulttuurijuhlan arvokkaalla näyttämöllä. Pajala suhtautuu saamaansa kunniatehtävään vakavasti. "Olen omituinen tosikko", Pajala perustelee ja ilvehtii kameralle jättäen kuitenkin tärkeimmän, eli nenänsä sisällön näyttämättä.

-"Voinko minä arvioida näitä miten itse haluan?", mies miettii.  Pajala päättää arvottaa Juorulandia-ehdokkaat niiden omilla mittareilla, juorulehtinä, läyryämisen***   kanavina,  filosofian oppaina ja paistinjauhajina.. Hänelle tehtävä sopii kuin sian sormi silmään. Entinen naisystävä (nyk. 'sina mina ustava')  syytti häntä 8+ päevee -lehdessä pahoinpitelystä Thaimaan-matkalla, Kappas valitsi hänet Sikaoopperan ihannekörmyksi 1971 ja hän on ollut 1 1/2 kertaa Jammu-palkinnon ehdokaslistalla 1800-luvun jälkeen. 

Pajala kertookin arvostavansa juorulehtiä. "Kunhan ne vain kirjoittavat totta ja ovat rehellisiä kustantajalleen. Kuormasta syöminen on kohtuullista, jos pysytään kohtuudessa. Täähän on vain jokaisen oma projekti,  oun laiffi ja sillai haasteellinen. Masa sanoo sen viisaasti", Pajala herkistyy.

Kansanedustajille juorulehdet ovat työn puolesta tuttuja. Niitä luetaan eduskunnassa, mutta niiden jutuista ei puhuta, kertoo Pajala. Muiden Nummisuutarin Esko ja Kreetta -kokemuksista viisastelu ei kannata, sillä pilkka voi milloin tahansa osua omaan nilkkaan. Moni kansanedustaja on juorulehden tilaaja. Pajalalle tulee eduskuntaan +8Päevee. Hän sanoo tarvitsevansa kattavan tv-lehden, jotta tietää päiviä etukäteen, mitkä ohjelmat pitää nauhoittaa.

"Naapurin mies auttaa kaukosäätimen ajastuksessa jaloviinapalkalla", körmy hekottelee.

Ennakkosuosikin paineet kasautuvat ymmärrettävästi 8+Päevee -lehdelle. Sen lyhytproosa kosketti Pajalaa suorastaan fyysisesti. "Tällaisesta varresta lähti 54 kiloa suorin vartaloin", hän puuskahtaa. Pajala kuuli pahoinpitelyjutusta vasta kun Öhtylehden toimittaja soitti ja kysyi kommenttia. Kansanedustaja tunnustaa 8+Päevee -lehden taidon fiktiivisten maailmoiden konstruoinnissa.  Hänen mukaansa jutussa ei ollut totta muu kuin se, että oli asuttu samassa talossa ja silpaistu aikuiseen tapaan aina tavatessa. 

Muista genren** huippuhetkistä on Pajalan mieleen jäänyt pääministeri Vanhasta (kesk.) kohdannut Kaarina-kohu, Johannes Virolaista kohdannut Kaarina-kohu ja Kaarinan kunnajohtajaa kohdannut virolaiskohu hotelli Tallinkissa, kohu Tallinnan mafian kehuista poroille ja joku kohu Matista, jonka nimi ei yht'äkkiä tule mieleen. "Kyllä se vielä tulee", Pajala lupaa ihailijoilleen lavan takana.

Eduskunnan lukusalissa ainakin 15 kansanedustajaa luki samaa juttua, mutta yksikään ei pukahtanut sanaakaan. "Sanatonta viestintää", eduskunnan vanhempi vahtimestari Y.R. myhäilee toimittajallemme.

----------

*lyhenne muskel tarkoittaa 'muskarista eläköitynyt'

**genre, italialainen vuohenjuusto

***läyryäminen, vakavaa sisäistä puhetta olioista   (Vrt, Kalle Päätalo: "Jos tuolla hetkellä Alma ei ei olisi mennyt kylkimyyryyn, minua ei olisi ruvannut vistottamaan, vaan olisin tehnyt sen mitä mies naiselle tekee, kuten olin kirjoista lukenut. Nyt kuitenkin leukani väpsähti, tärisin, sieppasin housuni ja lippalakkini ja kipaisin ulos. Hiihdettyäni 32 km rauhoituin ja puhaltelin paksuja".)

20052.jpg
Tyly Pajalan tiimin jäsen "Ulkoministeri"