<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Sanontojen etiologian, slangikielellä etymologian pohdiskeleminen on kiehtovaa puuhaa, joillekin jopa hobby. Sana hobby ei suinkaan juonna Hobby Hallista;  hallista kuitenkin, nimittäin uimahallista. Aikoinaan uimahallien nuoruudessa leuhka kaveri, joka käytti uimalaseja, käytti hobbyja. "Hobby" taas viittaa ruotsalaisperäiseen "hoppuun", jolla polskija allasta tahkosi. Tai ei siis oikeataan tahkonnut, vaan hioi… Hetkinen-- - aloitetaanpa alusta. --- Sana "harraste" oli syntynyt.

 

Ajankohtaista näin pikkujouluaikaan on selvitellä, mistä sanonta "viedään kuin pässiä narussa" on peräisin. Saattaisi erehtyä sijoittamaan sanonnan jonnekin kampakeraamiseen kekrijuhlaperinteeseen tai syksyn markkinointiaikaan; Lapissa rykimäajan viimeisen kvartaalin esillepanoon, kulvakkolauhaan. 

 

Kyseinen entiteetti, itse asiassa eufemismi on paljon nuorempaa perua. Se kuvaa kansainvälisen kasvutuottoyrityksen pikkujoulun jälkeisen yön tapahtumia hallintopuolen copy-, paste- ja palkanlaskennan tyttöjen ammattikunnan sisäisen historiankirjoituksen algoritmina. "Viedään kuin bossia narussa".

 

Edellä olevalla ei ole mitään tekemistä sen seikan puimisen kanssa, mitä tehdään kun nokivalkealla kielletään mestari. Tuhkia ei viedä, pesää ei selvitetä eikä läppävikaista jätetä. Runoilijanyrkkeilijä Raimo Häyristä siteerataksemme: miljonäärit polvihousuissa juoksevat ja köyhä kansa katselee. Talo on sellainen, ettei sieltä ovia paukutellen lähdetä. Käy muuten kuin ajokoirayhdistyksen talonmiehelle lumisodassa; jää keltainen kädenpuristus.

 

Sanat ja sananpaukaukset kuvaavat isänmaatamme ja sen ystävällisiä äidinkasvoja moni-ilmeisesti kuin Minna Canthin eloisa kansankuvaus "Kauppa-Lopo". Kun viimeinen asiakas jätti maksamatta, viinapullo oli myöty ja houruinhoitolan ovi kutsuvasti meinasi narahtaa, totesi sankaritar tuhruisin kasvoin, mutta toivonpilke mielessä:

 

"Osa meni, vaan ei mennyt kaikki. Nyt opiskelemaan ja kansainvälistä nuorisotyötä tekemään."