20201.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tiedotusvälineistä olemme saaneet tietää, miten lääketeollisuus on tullut ulos kaapista kertomaan kaltoin kohtelusta, jonka aiheuttajana on kuntatyönantaja. Markkinaveroinen lääketeollisuus ei peittele katkeruuttaan kuvaillessaan työnantajien lääkäreille järjestämiä etuja, koulutusta, rentoutumispaketteja ja suoranaista lahjontaa matkojen ja juhlien muodossa.

 

Nimettömänä pysyttelevä kansainvälisen lääkejätin markkinointijohtaja kertoo:

 

"On tavallista, että viikonlopun jälkeisinä aamuina kaupunginjohtaja rientää kahvittamaan ja hauskuttamaan työhön uupuneina raahautuvia lääkäreitä muhevalla, kansanomaisella huumorillaan. Huolekkaasti hän kyselee lasten vointia, isopapan terveydentilaa, nikkaa silmää somalle naistohtorille ja esittelee viikon tukitoimia arv. lääkärintoimenharjoittajille.

 

 Maanantaina, siis tänään, siirrytään kohta kaupungintalolle silliaamiaiselle. Pakollisena koulutusteemana on lyhyt alustus ajankäytön pulmista; kaupunginkamreeri antaa vinkkejä siitä, miten lääkäri saa aikansa kulumaan poliklinikalla.

 Hyvä tapa on järjestää arpajaiset siitä, kuka paikalla oleskelevista kymmenistä medisiinan edustajista saa oikeuden hoitaa terveyskeskukseen sattumoisin hakeutunutta sinänsä aivan kesyä sotainvalidia, jolla närästys ja aavesäryt Käkisalmeen jääneessä raajassa ovat olleet omiaan aiheuttamaan paksusuolen ärtymistä. La on 34, C-reaktiivinen proteiini 11, valkosolujen erittelylaskennassa esiintyy lievä siirtymä vasemmalle ja otetussa sydämen sähkökäyrässä on iänmukaisia muutoksia T-aallossa. Q-T –aika ei ole pidentynyt.

 

Potilastapaamisten jälkeen tutustutaan ammattikirjallisuuteen. Iltapäivällä johtava lääkäri kertoo rekrytoinnin ongelmista. Kun yhtä vapaata työpaikkaa kohti on yli 80 hakijaa, hakijoiden oikeusturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Parhaaksi on osoittautunut malli, jossa pääsykokeissa on osoitettu kiintiö dosenteille ja muuntokoulutetuille sairaanhoitajille. Useita hallintovalituksia on silti vireillä viime kesänä auki julistetun äitiyslomasijaisuuden täyttöprosessin tiimoilta.

 

Illalla mennään keilaamaan kaupunginsihteerin, innokkaan terhakkarintaisen urheilunaisen johdolla. Tiistaina on saunailta kaupungin edustustiloissa, keskiviikkona halukkaille ostosmatka rajan taakse talon laskuun.  Kaupunki tarjoaa snapsit ja surströmmingin.

 

Torstaina alkaa pitkään odotettu kuukauden kohokohta; terveyslautakunnan ja lääkäreiden yhteinen koulutusmatka tutustumaan Vanuatun terveydenhuoltojärjestelmään. Koska jonkun pitää hommatkin hoitaa, kuten kaupunginjohtaja leikillisesti huomauttaa, hän lupaa jäädä viikonlopun yli mörönsyötiksi poliklinikalle lääketiedettä opiskelevan siskontyttönsä kanssa.

 

Näin viikot vierivät kietoutuen vuosien kudelmaksi. Taloudellisissa vaikeuksissa painivilla lääketehtailla ei ole mitään osaa lääkäreiden mielenkiinnosta. Kuivat sämpylät, kuivamustekynät ja kömpelöt PowerPoint-esitykset eivät jaksa innostaa kunnalliseen mälläämiseen tottuneita lääkäreitä.

 

Jos soittosihteeri pitkän mankumisen jälkeen saakin järjestettyä ajan johonkin lääkäreiden lukemattomista palavereista, kuulijakunta keskittyy huonosti, tirskuu keskenään, pelaa bullshit-bingoa edustajaparan esityksen pohjalta ja avoimesti pilkkaa tämän tuotteen kehnoa laatua. Niinpä poloiset lääke-edustajat joutuvat syömään rauhoittavat ja verenpainetta laskevat lääkkeensä itse. Hippokrateen valan tehneet lääkärinvötkäleet vaan nauraa höröttävät."

 

Näin siis markkinointijohtaja.

 

Tiedotusvälineissä on herännyt asiasta kova kohu. Pitäisikö lääkäreiden palkkoja hiukan nostaa, jotta he motivoituisivat ottamaan huomioon moniarvoisen markkinataloudenkin edut raskaassa työssään?