22416.jpg

   Dr. Phil - älykkö vai lepakko?

 Ben-sedän esikuva Jenkkilästä ratkaisee ihmisten asiat vajaassa tunnissa itse tuskaa tuntematta... Marteliuksen Katja on tehnyt hyvän katsauksen nelosen suosittuun "terapia"-ohjelmaan. ( Via Nyt.fi)

Minun syntini on uteliaisuus, jonka olen per--- ... eiku oppinut informaatikkotyttäreltäni. Pitääpä tirkistellä ensi kerralla tilaisuuden tullen:

"Dr. Phil

Nelonen 11.12.2005 12:35

[Katja Martelius, 9.12.2005]

Meillä on päivittäin mahdollisuus nauttia psykologi Phil McGraw'n viisaudesta. Ihanuus alkaa siitä, kun studioelementti ohjelman alussa nostetaan ylös ja esiin astuu voitonriemuisesti hymyilevä Dr. Phil mustassa puvussaan.

Studioyleisössä olevat naiset katsovat Dr. Philiä ihailevasti hymyillen ja taputtavat haltioituneina. Vilkahtaako psykologin silmässä lievä narsistinen tyydytys?

Philin piinapenkkiin istuvat erilaisista neuroottistasoisista häiriöistä ja elämänhallinnan puutteesta kärsivät amerikkalaiset ongelmineen: Lapseni käyttää huumeita. Teiniseksi. Pakkoneuroosit. Miksi mieheni pettää minua? Kliiniseksi psykologiksi North Texas State -yliopistosta 1978 valmistunut Phil panee hommat pakettiin vaille tunnin mittaisessa ohjelmassaan.

Tietysti Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksella saattaisi olla huomauttamista, kun Phil änkeää kameroineen mukaan ongelmaperheen teinityttären synnytykseen tai pakottaa keskiluokkaisen perheen huumeita käyttävän pojan vieroitukseen miljoonien katsojien edessä. Toisaalta juuri samasta syystä Dr. Phil on parhaimmillaan mainiota televisiota.

Sitä paitsi yleensä äijän puheissa on järkeä.

On kyllä hyvä ymmärtää, ettei hän ole varsinaisesti mikään yltiöliberaali. Phililäisessä maailmankatsomuksessa käydään kirkossa ja isäpappa tuo perheelle leivän kotiin. Phili-maan naiset ovat nättejä ja äidillisiä, miehet rehtejä ja jämäköitä perheen päitä. Avioliitot kestävät maailman tappiin.

Yläkerran isäntä vilahtelee silloin tällöin Philin jutuissa. Toisaalta hän muistuttaa, että vaikka rukoileminen on hyvästä, jopa suositeltavaa, niin ongelmatilanteen tullessa toimeen on tartuttava rivakasti itse. Raamatullisesta mielenmaisemasta on ehkä kummunnut Philin teesi siitä, että kunkin velvollisuus on hoitaa leiviskänsä, ts. toteuttaa omia lahjojaan ja ominaisuuksiaan maksimaaliseen asti. Lihava ei saa olla kukaan.

Dr. Phil on mies, joka kantaa kaljunsa ylpeydellä. Studion takapenkissä istuu vaimo Robin, jonka iho on epäilyttävän kireä ja jonka silmät toljottavat kummasti.

Aina ohjelman jälkeen tohtori hakee vaimonsa ja poistuu tämän kanssa käsikynkkää, jottei yleisössä istuville naisille jäisi mitään harhaluuloja."