21323.jpg

 

Se Lapsen Yxi Hyvä Tavara

Puhutaan uuskielestä. Todellisia uudistuksia ei vuosiin ole saatu aikaiseksi. Vasta 2000-luvulla suomen kielessä on otettu joitakin haparoivia askeleita kohti idean tosiasiallista toteutumista. Kieli muuttuu jatkuvasti.

"Sosiaalisesti työrajoitteinen", mikä aiemmin tarkoitti juopohkoa, laiskansitkeää pudokasta, on hyväksytty työvoimahallinnon parasta ennen 1995-genreen ilman mutinoita. Kehitysvammainen, näkövammainen, kuulovammainen, tarkkaavaisuushäiriöinen, maagisesti ajatteleva tai rajatilahysteerikko hyväksytään medikalisaation laupeaan äidinsyliin isommin ihmettelemättä.

Nuoriso, tuo uskossa väkevä, on luonut oman terminsä "vammanen", mikä laventaa epiteetin koskemaan niin väri-, kieli-, asenne kuin muotitietoisuussellaisiakin. Mainostoimistojen ja propagandafirmojen työntekijät kehittävät outoja mielikuvia:
Lehmämutteri, Sinisyys on nännien äiti. Pujahda hetkeksi kaivoon. Yhdistetään ihmisiä. Tässä. Heti. Nyt. Kaikkien kanssa. Ilman kondomia. Pain to gether. Piispan kaa. Sun äitis tietää. Osta nyt, maksa tulee perässä.

Uuskieli on englantilaisen kirjailija George Orwellin teoksessaan Vuonna 1984 kehittämä käsite, jolla tarkoitetaan virallisesti ohjattua ja rajoitettua kieltä.

Orwellin kehittämälle uuskielelle on ominaista kaikkien epäsäännöllisten muotojen poistaminen kielestä, arvoa kuvaavien adjektiivien määrän vähentäminen ja merkityksen yhdenmukaistaminen samaan sapluunaan.

Vastakohtaisuus hyvä/ paha muutettiin muotoon hyvä/ eihyvä-Lisäksi otettin käyttöön lyhennekieli. Seuraavassa on esimerkkjä:

-"Rauhanministeriö", sotaministeriö
-"Rakkauden ministeriö", valtion turvallisuuden ministeriö, salainen poliisi
-"Totuuden ministeriö", propagandaministeriö.

Myös sanojen määrää rajoitettiin. Hyvän ja epähyvän lisäksi ei ollut sanoja erinomainen tai surkea, vaan tarvittaessa hyvyyden ja epähyvyyden asteita voitiin ilmaista sellaisilla adjektiiveilla kuin "kaksoisplusepähyvä" tai "plushyvä") ja lanseerattin harhaanjohtavat eufemismit kuten "Ilon leiri", keskitysleiri, pakkotyöleiri).

Uuskielen tarkoitus oli Orwellin kuvaamassa maailmassa tehdä toisinajattelu ja poliittinen kapinallisuus mahdottomaksi viemällä kansalaisilta käsitteet, joilla ilmaista poliittisesti vääräoppisia mielipiteitä. Valtio otti käsitteet haltuun ja antoi niille ainoat oikeat määritelmät. Tämän jälkeen oli vielä mahdollista esimerkiksi sanoa jotain sellaista kuin "Isoveli on epähyvä" , mutta kun hyvän käsite on virallisesti määritelty niin, että Isoveli on hyvyyden ylimmäinen ruumiillistuma, väite on järjetön - "kaksoisplushyvä on epähyvä".

Saa siinä kaksoisplushyvällä ymmärryksellä rakennettu toisinajattelijan rutale kuutioida, että miten sitä viduilisi, kun ei semmoista kielenpartta enää löydy jengin muistista.