HAL selittää, miksi tässä kävi näin. Se oli legendaarinen tietokone  Stanley Kubrickin filmatisoimassa Arthur C.Clarken klassisessa tieteisjännärissä 2001: A Space Odyssey.

22596.jpg

22595.jpg

Heurististia lagoritmeja tukee myös sushin syöminen. 

Sushi  on tunnetuin japanilainen ruoka Japanin ulkopuolella ja se on viime aikoina saanut enenevässä määrin ystäviä myös Suomessa.

sushi.jpg
Sunokoa, bambumattoa tarvitaan kun tehdään norimakia.

Sushi voidaan määritellä ruoaksi, joka sisältää riisiä ja jonka valmistuksessa on käytetty riisi- tai sushietikkaa. Sushi mielletään yleensä kalaruoaksi, mutta sen aineksina voi yhtä hyvin olla kasviksia tai lihaa. Kasvissushi kuuluu perinteiseenkin sushivalikoimaan, ja arvostetut sushikokit ovat tuoneet viime vuosina sushin valmistukseen runsaasti uusia ideoita.

Käytettäessä sushin raaka-aineeksi perinteisesti miellettyä raakaa kalaa on oltava erityisen tarkka sen suhteen, että kala on todella tuoretta ja lähtöisin suolaisesta vedestä.
- Suomesta on vaikea saada todella tuoretta suolaisen veden kalaa kuten tonnikalaa. Helpompi vaihtoehto onkin käyttää raa'an kalan asemesta savustettua lohta tai kirjolohta, Suomessa asuva Seishi Oizumi opastaa.


Raaka-aineet

Sushin valmistuksessa tarvitaan ensinnäkin riisietikkaa tai sushietikkaa. Japanilaiset käyttävät valmistukseen yleensä riisietikkaa. Sushietikka on periaatteessa sama asia, se vain on tehty erityisesti sushikäyttöön. Omena- tai viinietikkaa ei kannata käyttää, sillä ne antavat sushille kummallisen maun. Etikkaan lisätään aina hyppysellinen suolaa ja sen verran sokeria, että etikan happamuuteen tulee hivenen makeaa makua.

Toinen sushin perusaine on riisi. Seishi Oizumin mukaan mikä tahansa kaupan riisi käy, vain Uncle Ben's ei sovellu sushiin. Helpoin vaihtoehto on puuroriisi.

Sushiin kuuluu olennaisesti myös soijakastike. Sitä käytetään pääasiassa dippikastikkeena. Soijaksi kannattaa valita mieluiten japanilaista soijaa, sillä kiinalainen soija on sushiin liian tummaa. Jos ei satu löytämään muuta kuin kiinalaista soijakastiketta, voi sen makua korjata laimentamalla sitä vedellä.

Sushin valmistuksessa perinteisesti käytetty wasabi, japanilainen piparjuuri ei ole aivan välttämätön. Raastettua piparjuurta laitetaan sushiin poistamaan "kalamaisuutta" ja antamaan ruoalle hieman tulista aromia. Wasabia on käytetty perinteisesti myös hygieenisistä syistä, sillä wasabin tulisuus tappaa bakteereita ja loisia. Niin ikään perinteiseen sushiin kuuluva gari, eräänlainen inkiväärivalmiste, ei myöskään ole ehdoton aines sushissa. Sen tehtävänä on lähinnä raikastaa suu kalan mausta. Noria, kuivattua merilevälevyä, tarvitaan silloin, kun tehdään temaki-sushia tai maki-sushia.

(Videot: Via Linko)