40584.jpg

"Siinä pöläkkä kävi. Ensin otti johdon käsiinsä sellainen espanjan sairas, joka on monta päivää valittanut pistoksen rinnassaan ja lisäksi oli samalla miehellä toinen jalka pahasti ajettunut. Ensi kierroksen pysyikin mies ensimmäisenä, vaan jo toisella kierroksella täytyi antaa perään eräälle sairaalle, jolla oli noin 40 astetta kuumetta ja joka porhalsi niin että basillit sinkoilivat sauvoista." (Kuvaus hiihtoilpailuista 1920)

Historiallisen Yhdistyksen julkaisusarjasta löytyy kattava kuvaus espanjantaudista ja sen aiheuttamista ilmiöistä. Myös hoidosta on hyvät vinkit.

 "Lääkärikunta, joka 1800-luvun loppupuolelta asti oli saanut toimia bakteriologisen edistyksen airueena, joutui kohtaamaan influenssan ilman tehokkaita lääkkeitä tai hoitokeinoja. Espanjantautipotilaille määrättiin vahvistavia kamfertintippoja, asperiinia, konjakkia, ja tarpeen vaatiessa sydänlääkkeitäkin. Ensioireiden ilmaantuessa hikoilu ajateltiin hyväksi, ja sairaalle suositeltiin lämmintä kylpyä ja höyrykaappia, tai hänet käärittiin kuumiin lakanoihin. Kuumeen noustua lääkärit sen sijaan varoittelivat kylvyistä ja saunomisesta."

Alunperin linkin on kaivanut esiin Maalainen.