Hyssälä haluaa lakiuudistuksella huostaanotot kuriin
( 16.3. 05:57 )

"Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä aikoo uudistaa lastensuojelulakia niin, että lasten ja nuorten huostaanotot vähenevät, kertoo Väli-Suomen sanomalehdet. Syksyllä eduskunnalle annettava lakiesitys velvoittaa kuntia lisäämään lastensuojelun avohuoltoa.

– Varhainen puuttuminen lasten tilanteeseen ei toimi, ja lapset joutuvat liiaksi laitoksiin. Myös laitoshoidon kustannukset ovat muutamassa vuodessa yli kaksinkertaistuneet, Hyssälä arvioi.

Hyssälä lupaa, että rahat palvelujen kehittämiseen löytyvät. Sijoituksen uskotaan maksavan nopeasti itsensä vähentyvinä laitoshoidon kuluina.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on viime vuosina lisääntynyt 2–5 prosentin vuosinopeudella." (STT).Kommentti:

Kuntien säästöt esimerkiksi  neuvolatoiminnassa ja kouluterveydenhuollossa alkavat näkyä. Tällä  hetkellä huostaanotot tehdään liian myöhään ja niitä tehdään liian vähän.
'Avohoidon tukitoimet' on iljettävä fraasi. On vanhempia, joiden kykyä lasten hoitoon tai edes siihen, että heidät voitaisiin jättää samaan huoneeseen pienen lapsen kanssa ei voi kehittää millään tunnetuilla tukitoimilla.

Nämä vanhemmat tunnistetaan, mutta välttämättömiä johtopäätöksiä ei uskalleta tai osata tehdä.

Lastensuojelulakia rikotaan päivittäin. Rikkojia löytyy joka tasolta: sosiaalitoimesta, lääkäreistä, kentältä ja johdosta.

Muutaman yön päivystys poliisin ja sosiaalityöntekijän kanssa avaisi ministerinkin silmät.