Lääketehtaiden sponsoroima MediUutiset kiinnittää huomiota iäkkäiden lääkäreiden aiheuttamaan terveysvaaraan.

Ehdotetaan lääkäreille ikärajaa ammatinharjoittamiseen -työkyvystä riippumatta. Lääkärikunta on asiasta kihonnut napinaan ja räyheä keskustelu sinkoilee taivaisiin.

Vakuutussysteemeistä, potilasvahinkoselvityksistä jne. ei  voi tehdä johtopäätöstä, jossa puhtaasti lääkärin kalenteri-ikä olisi syynä sellaisiin katastrofeihin, jotka oikeuttaisivat näin jyryyn  toimenpiteeseen. Ajanmukaisten menetelmien puute on ongelma, mutta se ei johdu lääkärin iästä, vaan kunnallisen työnantajan asenteesta ja käyttöön asetetuista voimavaroista, joiden syiden takia siihen järjestelmää jäänyt joukko jää vaille ajantasaista tietoa ja on eri asia kuin ikä.

Iän tuoma harkinta ja  enemmän mutkien takana oleva leikkaushoito vain tuo lisää harkintaa ja turhia leikkauksia ei silloin tehdä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kyse on yhden apulaiskollegireistraattorin ehdotuksesta. Kun lekuri tulee 70 vuoden korkeaan ikään, siltä pitäisi viedä oikeus toimia lääkärinä ja suorittaa teräasekastraatio. Ilmeisesti työkalut ja reseptivihko korvattaisiin pehmoleluilla, mansikkamehulla  ja neekerinpusuilla.

 Muutama lääninlääkäri oli höynätty juttuun mukaan. Olen varma että MediUutiset joutuvat pyytämään vielä anteeksi väärää todistusta, joka ilmenee uutisessa.

Kafka ratsastaa Meritullin raitilla Ruokolahden leijonan selässä.

Eiköhän se valvova viranomainen aika hyvin ole kärryillä lääkäreiden kompetenssista ja työkyvystä.

MediUutisten jutussa meitä häiritsi se, ettei potilaan kokemukselle annettu juuri arvoa. Kollegoiden, niin nuorten kuin vanhojenkin ominaisuuksista ja tavoista kuulee yllättävän paljon tavanomaisessa kliinisessä virkatyössä. Esimiehenä vielä enemmän.
Bismarck aikanaan antoi matemaatikoille tehtäväksi määritellä eläkeiän sillä perusteella, että pieni,  prosentin luokkaa oleva jengi sen saavutti. Näytti hyvältä ja tuli halvaksi.

Nykyään nelikymppinen voi olla kehäraakki ja kahdeksanvitonen täydessä timmissä. Virallinen vanhuusikä alkaa kai 75 ikävuoden kohdalla. Silloin voisi jonkinlaista kampaa tihentää. Ollaksemme kohtuullisia.