211508.jpg

Anna Politkovskaja 1958 - 7.10.2006

Toimittaja Anna Politkovskaja murhattu

Julkaistu 07.10.2006 17:15 (päivitetty 18:45)

Kirjailija-toimittaja Anna Politkovskaja

Anna Politkovskaja tunnettiin muun muassa Tshetshenian sodan ja presidentti Vladimir Putinin kiivaana arvostelijana. Syyttäjä tutkii Politkovskajan surmaa "harkittuna murhana".

Venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja on löydetty surmattuna Moskovasta.

Syyttäjänviraston mukaan Politkovskaja löydettiin ammuttuna Moskovan keskustassa sijaitsevan kotitalonsa hissistä. Poliisi löysi hissistä myös pistoolin ja neljä patruunanhylsyä.

Syyttäjänvirasto on ilmoittanut aloittaneensa tapauksen tutkimisen. Surmaa tutkitaan harkittuna murhana.

Politkovskaja tunnettiin erityisesti Tshetshenian sotaa käsitelleistä artikkeleistaan ja kirjoistaan. Hän arvosteli kiivaasti presidentti Vladimir Putinin hallituksen toimia Tshetsheniassa ja puhui tshetsheenien ihmisoikeuksien puolesta.

Politkovskajan tuotannosta on suomennettu teokset Putinin Venäjä sekä Toinen Tshetshenian sota.

Politkovskaja toi Tshetshenian sodan maailman tietoon

Tunnettu ja useasti palkittu venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja piti huolen siitä, että Tshetshenian sota tunnettiin maailmalla. Vuonna 1958 syntynyt Politkovskaja niitti kansainvälistä mainetta kriittisillä reportaaseillaan ja kirjoillaan Tshetsheniasta.

Politkovskaja oli toimittajana pienessä, Venäjän hallitusta arvostelevassa Novaja Gazeta -lehdessä.

Beslanin koulukaappauksen aikana Politkovskaja yritti päästä paikalle neuvottelemaan kaappaajien kanssa. Hänen matkantekonsa kuitenkin keskeytyi myrkytysoireisiin, ja hän syytti myöhemmin Venäjän turvallisuuspalvelua tapahtuneesta. Hän toimi neuvottelijana jo moskovalaiseen teatteriin tehdyn hyökkäyksen aikana vuonna 2002.

Hän kävi kymmeniä kertoja Tshetsheniassa vuodesta 1999 lähtien. Lukuisat raportit ja kaksi kirjaa Tshetsheniasta toivat hänelle useita toimittaja- ja ihmisoikeuspalkintoja - mutta myös monia tappo- ja karkotusuhkauksia.

"Tshetshenian sota on kansanmurha"

Kahden lapsen äiti ehti käydä monta kertaa myös Suomessa. Vuoden 2002 joulukuussa hän sanoi Helsingissä, että Tshetsheniassa oli menossa "kansanmurha". Hän torjui presidentti Vladimir Putinin käsityksen siitä, että sota Tshetsheniassa olisi ohi.

- Tilanne Tshetsheniassa ei ole parantunut vähääkään. Puhdistukset, ihmisten katoamiset, teloitukset ilman tuomioita; kaikki tämä jatkuu entisellään, hän sanoi tuolloin.

Vuotta myöhemmin hän varoitti Suomen-vierailullaan, että Tshetsheniasta oli tulossa "toinen Palestiina", missä vuosia jatkunut verenvuodatus oli omiaan ruokkimaan koston kierrettä ja terrorismia.

Politkovskaja sai useita tunnustuspalkintoja, niiden joukossa Venäjän journalistiliiton ihmisoikeuspalkinnon ja ruotsalaisen Olof Palmen nimeä kantavan palkinnon.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)