Arvo-osuustilillä, kunnollisella sijoitustutkimuksen seuraamisella ja analyysityökalujen kanssa askartelemalla saa hyvin hajautetun salkun tuottamaan 10-40% vuodessa riippuen riskinottokyvystä ja -halusta.

Niin kuin kaikessa pelissä, pitää olla varaa hävitä vaikka kaikki; mihinkään rahastosijoitusten tai lyhyeksimyynnin turvatakuisiin en usko. Kärsivällisyys ja aika palkitsevat. Jos tekee riittävän paljon kauppaa, toimenpidemaksut vähenevät oleellisesti toisin kuin jossain eläkerahastossa, josta käytännössä ei pääse kuolematta ulos ennen määräajan laukeamista. Tästäkin on kokemusta. Palvelumaksut nousevat vuosittain ja yksinkertaisella matematiikalla laskien pankki tai vakuutusyhtiö vetää välistä huimat voitot ja sen lisäksi älyllisesti haastava puuhailukokemus jää saamatta. Jotkut keräävät postimerkkejä, toiset osakkeita.

Kieltämättä kouriintuntuvaksi tuli yhden salkun realisointi kolme viikkoa sitten; ne maksoivat ihan aikuisen oikeasti rahaa tästä harrastuksesta ja kolmessa vuodessa kyseisen partin arvo oli kasvanut 43,1%. Saattoi hyvällä mielellä uuden kämpän hankkia. Verottajakin on omaansa vailla. Nykyaikainen pankkipalvelu tekee lomakkeen 9A valmiiksi.

Tuolla tilillä on nyt parinkymmenen euron arvosta yhtä kurjaa warranttia, jota ei ilkeä edes myydä. Johdannaisilla (warrantit, optiot, korko) voi tehdä pikavoittoja, mutta niissä pitää kauppaopiston peruskurssi olla hallussa.

Silmä kovana seuraan analysointityökaluilla ja tutkimuksella uusia kohteita. Kohta se taas alkaa, kunhan saa muuton hoidettua...