Skepsiksen keskustelusivuilla käydään kovaa keskustelua uskomuslääketieteestä, kansanomaisemmin puskaroinnista. Samaan aikaan valmistellaan lakia uskomushoidoista. Asia ei ole vallan uusi

****

"…enimmäkseen ovat tällaiset ammattipuoskarit moralisesti ala-arvoisia henkilöitä, jotka eivät ole elämässä menestyneet, vaan ovat elantonsa takia ryhtyneet puoskarintoimeen keinotellen siten herkkäuskoisilta henkilöistä melkoisia summia.

Näiden joukossa tavataan entisiä kätilöitä, sairaanhoitajattaria, välskäreitä ja apteekinrenkejä sekä kaikenlaisia naisihmisiä, joilla tuskin mitään muuta ammattia on ollutkaan. Merkille on pantava, että tähän luokkaan kuuluu myös joitakuita pappeja ja saarnaajia, jotka harjoittavat puoskarintoimintaa ehkä laajemmassa mitassa kuin useimmat varsinaiset ammattipuoskarit.

Tässä ryhmässä puheena olevat puoskarit ottavat hoitoonsa kaikenlaisia sairaita, riippumatta siitä, mitä tauteja he sairastavat. Toiset hoitavat 'potilaitansa' kaikenlaisilla lääkkeillä, joissa joskus lienee varsin voimakkaasti vaikuttavia myrkkyjäkin, toiset syöttävät sairaille homeopaattisia pillereitä, toiset ovat taas ns. vesiparantajia, jotka tekevät diagnoosinsa silmistä katsomalla ja hoitona käyttävät vettä kaikilla mahdollisilla tavoilla sekä antavat sisällisesti hiekkaa y.m.s.

Varsinkin viimemainitut kuljeskelevat paikkakunnalta toiselle ja koittavat kaikenlaisilla
reklaamikeinoilla viekoitella ihmisiä hoitoonsa."

- Gunnar Suolahti  Duodecim-lehdessä
vuonna 1921 (37:246-263)

Via Raimo P. Kiitos!