Tehy uhkaa sairaanhoitajien joukkoirtisanoutumisilla. Tavoite on ilmeisesti päästä nopeasti neuvotteluihin shokkiefektillä ilman pitkää uuvuttavaa, hiljakseen etenevää ja kuluttavaa lakkoa, jollaisella edellisessä työtaistelussa sairaanhoitajille jäi luu kouraan.

Tällainen strategia voi onnistuakin, jos muutaman haavoittuvan sairaalan tehypiiri pysyy ruodussa ja tositoimiin mennään. Yhteiskunnan saa halvaantumaan perin helposti. Eri asia on, riittääkö uskallus. Ilman rajua rypistystä tasokorotusta ei toisaalta ikinä saada. Tehy tulee saamaan  muuta kunta-alaa paremman sopimuksen jo näillä tiedoilla.

Ymmärtääkseni varsinkin etelän isoissa keskuksissa on tosi suivaantunutta porukkaa. Jos HUS saadaan polvilleen, siitä se lähtee.

Lopputulema on paljon karumpi. Veikkaan sairaanhoitajatasoisten virkojen ja toimien lakkauttamista laaja-alaisesti. Vain työnjohtotehtäviin nopeasti koulutetun lähihoitajakaartin paimentamiseen tullaan jatkossa säilyttämään sairaanhoitajien virkoja. Perustyön määrä lisääntyy, taso kärsii.

Kelan tutkimus mielipiteistä ei ollut kovin edustava. Jos kuntien veroprosentit alkavat hipoa kahtakymmentäkolmea myös etelässä, ei vain idässä ja pohjoisessa, voi ääni muuttua kellossa verojen rakastamisen suhteen. Varsinkin kun energiaverot, polttoaineverot, elitarvikkeiden hinnat ja korot ovat nousussa, sen mukana inflaatio.

Kuntatyönantajalla ja myös sinilevähallituksella on nyt tiukat paikat. Kaikkien osapuolten on pelattava korttinsa viisaasti,  mikäli aikovat säilyttää kasvonsa. Elettävä on näet näiden ratkaisujen jälkeenkin. Viisainta on, että valtio lopettaisi kuntien kukkarolla käymisen suosiolla ja vastaisi huutoonsa. Muuten kokoomuksen  vaalivoitosta voi jäädä lyhyt ilo. Kuntapuolue kepu ei isommin voi mellastella tulevissa kuntavaaleissa millään; ei ainakaan johtajuudella tai sillä, että olisi pannut nulikat kuriin yhteisten asioiden hoidossa.

Katsokaa, minkä puolueen kellokkaat Tehyä ohjaavat.