Kaleva esittelee tänään uutuuskirjan, jossa pohditaan naisten seksuaalista valtaa.

"Naisten voi olla vaikea ymmärtää sitä seksuaalisen niukkuuden maailmaa, missä suurin osa miehistä elää koko ajan, sanoo yhteiskuntatieteilijä Henry Laasanen.

Laasanen analysoi seksuaalisuutta ilmiönä, jota miehet haluavat, mutta naiset hallitsevat ja hankkivat siten resursseja haltuunsa markkina-arvolla, jota yhteiskuntateoriat eivät huomaa.

Markkinamekanismin lisäksi Laasasen seksimalli rakentuu evoluutioteorian varaan, mutta ilman psykologian ja normien tasoa. Rakkaus on attraktiota, kysyntää ja tarjontaa.

Kysyntä nostaa markkina-arvoa. Naisiin kohdistuu pariutumismarkkinoilla enemmän kysyntää, mikä antaa heille enemmän seksuaalista päätösvaltaa. Naiset säännöstelevät seksiä, miehet sitoutumista.

Miesten onnistuminen riippuu heidän resurssiensa määrästä – tärkeimpinä ulkonäkö, varallisuus, status, sitoutuminen, attraktio. Naisilla kauneus on seksuaalisen vallan avain.

Kumma kyllä miesten pelkällä seksuaalisuudella ei keskimäärin ole juurikaan arvoa, vaan miesten on tarjottava muita resursseja naisille vastikkeeksi seksistä.

Seksuaalisuuden äärilaidalla naisille tarjotaan romantiikkaa ja maksimaalinen korvaus; toisella laidalla on raiskaus, jossa miehet ryöstävät naisen seksuaalisuuden ilman vastiketta. Näiden ääripäiden väliin sijoittuvat muut seksuaalisuuden muodot kuten prostituutio, avioliitto, pikasuhteet.

Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen sanoi naisten käyttävän seksiä "vallan välineenä". Lenita Airisto suuttui siitä. Lausunto oli hänestä "äärimmäisen loukkaava naisia kohtaan", ja hän väitti pärjänneensä itse aina pelkällä älyllään."*

Laasasen kirja on provokatiivinen yleistys, kliseekimppu ja ihan hyvä sellainen. Se saa aikaan taitavan näköharhan siitä, että rahan, vallan ja hyvinvoinnin polarisoituminen olisi linkattu Y-kromosomin olemassaoloon tai olemattomuuteen.

Todellinen luokkajako on arkisempi, koulutetun ja huonosti koulutetun, etnisesti aggressiivisemman tai tumpelomman kansanosan, lapsen ja aikuisen, riistäjän ja riistetyn välillä.

Lääketeollisuuden naisjohtaja ja 9-vuotias afrikkalainen lapsisotilaspoika elävät todellisuuksissa, jotka eivät kohtaa muutoin kuin silloin, kun sissi saa haavoihinsa tai aidsiinsa länsimaissa vaarallisiksi todettuja tai tehottomia polkumyytyjä lääkkeitä.

Ei Laasasen ylistämä puhelintyttökään taida voittajien joukossa seisoa.

 

*Lainaukset: Johan Lahdenperä/ Kaleva