Ennenkuin mielenterveyspalvelujen kokonaisuudistus -alkaen äitiysneuvoloista ja kouluista ja päätyen psykogeriatrisen huutolaisuuden kieltämiseen lailla ja isoilla sanktioilla ei tästä pärekatosta pitävää saada.

Osaamista on aivan tarpeeksi. Ongelma ei ole lääketieteellinen vaan poliittisen luiskaotsaisuuden ja näkemyksen puutteen allianssi. Kunnat kilpailuttavat nyt hädissään sitä, mitä ei voi kilpailuttaa.

Ihmisarvoa, arvokasta tapaa elää ja sietää vaikeuksien kanssa omaa kohtaloaan.

***

"Sosiaali- ja terveysministeriö pohtii vielä tehokkainta apukohdetta
Hanna Kaarto

helsingin sanomat 29.7.2008

Sosiaali- ja terveysministeriön harkinnanvaraisia kehittämishankemäärärahoja ohjataan tänä vuonna kohdennetusti lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin.

Päätöstä valmistellaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Helsingin Sanomien hallituslähteestä saaman tiedon mukaan tehokkain ja järkevin lasten ja nuorten mielenterveyshoidon tukemistapa on vielä tutkittavana.

Aikomuksen taustalla ovat viimeaikaiset veriteot Jokelassa ja Keravalla, joissa mieleltään järkkynyt nuori on ollut tekijänä. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden puutteet ovat nousseet keskusteluun surmien jälkeen.

Kyseessä ovat peruspalveluministeri Paula Risikon (kok) hallinnassa olevat niin sanotun Kaste-ohjelman 24,8 miljoonan euron määrärahat.

Apulaisosastopäällikkö Olli Kerola sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että määrärahalla on tarkoitus tukea kuntien tai kuntayhtymien hankkeita isoilla poteilla ja tuntuvasti.

Aiemmin vastaavia hankerahoja on Kerolan mukaan siroteltu pienissä erissä satoihin eri kohteisiin. Nyt määrärahaa jaetaan tästä potista korkeintaan viiteen eri tarkoitukseen.

"Nyt halutaan pois projektiviidakosta", Kerola kuvaa.

Kaste-ohjelman painopisteitä ovat muun muassa lasten, nuorten ja perheiden palvelut, perusterveydenhuollon vahvistaminen, osallisuuden lisääminen ja syrjäytymisen ehkäisy.

Kunnat ja kuntayhtymät voivat lähettää hakemuksiaan Kaste-ohjelmaan elokuun loppuun mennessä."