Minä olen huolissani sinusta. Ihan aikuisen oikeasti huolissani. Ja niin me muutkin ollaan, jotka on opittu ihailemaan ja seuraamaan sinua kaikkina näinä vuosina. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kumminiemen pesänjakajista se alkoi, muistatko? Miten sinä löit niita opportunistisia sikoja, niin että roikui. Ahtia, Jorolaista, Maxia, Keppiä, Sludua, Epistä ja keitä kaikkia heitä olikaan. Aika oli toinen. Sait fudut Hessusta. Edes Lyytinen ei muistanut nähneensä Erkkiä niin vihaisena kuin silloin. Sitä se hoki ja kakoi  ja kävi välillä ykällä. Sinä vaan sytytit pikkusikarin ja otit napsut mustaa napsua ja hymyilit: Me tämä peli osataan… Eri hienoa, että me oltiin sinusta ylpeitä. Sinä edustit meille viiltävää analyyttistä älyä  ja anarkiaa kraka kaulassa.

Muistatko? Yli neljännesvuosisata sitten Suomea johdettiin saunasta, jossa politiikan ja talouden sisäpiiri sopi pienessä hutikassa maan asioista. Löylytauoilla jaettiin virkoja ja hallintoneuvostopaikkoja. Saunasta Kekkosen pojat menivät hirvimetsälle ja hirvestämästä tai kalasta hiihtämään.

YYA:n ja idänkaupan Suomessa politiikka oli se magneetti, joka veti eri alojen eliitit puoleensa ja synnytti sisäpiirit. Tieteen, taiteen ja taloudenkin insiderit tapasivat matkalla Teiniliitosta Tamminiemen lastenkutsuille ja Saariselän kelolinnoihin.

Kirjeet aloitettiin HV - Hyvä Veli - ja päätettiin tuus, sinun. Nyt verkot ovat hajonneet tai ainakin hapertuneet. Klubit, seurat, saunaseurat ja jengit ovat kiinteämpiä, suljetumpia ja salaperäisempiä. Niiden kautta hoidetaan asioita. Nyt ne ovat näennäisesti menettäneet merkitystään tulleet läpinäkymättömiksi. Netti on tullut jäädäkseen. Ongelma on puhelinkuuntelu ja kovalevyyn jäävä matsku, jos puhutaan asiaa. Narttuverkosto toimii kaikkialla ja uhkaa sitä, mikä meille on pyhää: lähiruoka, läski, viina, laadukkaat sutturat ja hillo.

Sitten me ruvettiin paahtamaan ihan urakalla. Mikään ei ollut pyhää. Ja eihän pyhää  tai arkea ollutkaan, oli vaan valta, fyffe, vallan kulissit, paljastukset, verkostot, femakkojen konnuus ja pikkusieluisten nilviäisten listimisen ihana juovuttava kaikkivoipaisuuden kutkuttava fiilistely. Syntyi käsite "löka".

  

Lakki päästä, Löka tulee! kuului kuiske Sikalassa, Tanssijortsussa, Kurvilla ja Mitskussa aamuyöstä, kun tehdas pantiin kiinni. Oli eri hienoa olla sinun vasikkaringissä juomassa. Vosuja piisasi, samoin fileetä. Yhdestä sinä olit aina tarkka: laadusta ja siitä, että kotiin mennään varhain, ennen lehteä. Tilda on ollut rinnallasi kaikki nämä vuodet ja vaikka misuja tulee ja tusuja menee olet monogaami aina. Aina. Tämä on hyvä, aito asenne, sodan peruja. Mies!  -Tai äijä.

 

Muuan toisinajattelija, joku alaikäinen Arnon kotrotus vai mikä Harri Kapulaisen klooni hän lienee ollut sanoi Predikassa näin:

Mutta mistä äijät sitten äijäporukassa keskustelevat? Sen saa nuorempikin selville, kun lukee äijien raamattua, Suomen Kuvalehteä, tai äijien kolumneja.
Äijien agendaan kuuluvat kaikki asiat, jotka ovat tapahtuneet ennen vuotta 1983 ja jotka liittyvät Suomen ja Neuvostoliiton välisiin suhteisiin. Lauri Törni. Kekkonen. Noottikriisi. Zavidovo. Yöpakkaset. Tamminiemen pesänjakajat. Se, onko Lasse Lehtinen, 60, enemmän oikeassa kuin Juhani Suomi, 64.
Historia kiinnostaa äijää, koska äijällä itselläänkin on paljon historiaa mutta vähän tulevaisuutta.

Jomppe, armoitettu visaaja ja pakkonyansseeraaja, laati sitten laskun taa oikein nuotit:

Äijän maailma

Kirjailija: Arto Paasilinna, Matti Mäkelä, Hannu Raittila. Tuntevat suurten ikäluokkien suomalaiset miehet. Jari Tervo (kypsymässä).
Kappale: The Beatles: When I'm 64
Kuningas: Paavo Lipponen
Laulaja: James Brown, Vanha sinisilmä
Naisihanne: Katri Helena, Taiska
Naiskauhistus: Lenita Airisto, Anneli Jäätteenmäki, Rosa Meriläinen, Liisa Hyssälä
Pukukauppa: Nikolas Fredrikinkadulla tai Pukimo Sere Bulevardilla, Oulun Pukumiehen poistopiste
Pää-äänenkannattaja: Suomen Kuvalehti – äijän viikoittainen annos Lauri Törniä, Raatteentietä ja Max Jakobsonia. Psykiatrin odotushuoneessa Alibi
Ruoka: Salven silakat, Palacen tiristetyt perunankuoret, Riitan City ja Herkussa "Kotvalainen"
Yhtye: Mestarit areenalla, Teräsbetoni
Tunteiden tulkki: Loka Laitinen – sanoo totuuden politiikasta, politiikan naisista ja naisista
Äijähuumorin huippuhetki: Kikkelikortti, jonka STTK:n puheenjohtaja, myöhempi valtakunnansovittelija Jorma Reini ja viisi muuta työmarkkinapomoa lähettivät 1990 tasa-arvovaltuutetun toimistossa työskennelleelle tutkijalle.  Eläkeläisten "Humppaa tai kuole". M.A. Numminen: Varuskuntamme keittiössä

Arska hei, me ollaan sinusta huolissamme. Sinä olet alkanut toistaa itseäsi. Tiusanen, lääkärikonnat, femakot, päivystävät dosentit ja vehkalahtelainen lähiruoka yhdistyneenä monogamiaan tekevät anarkiastasi kovin keskiluokkaista. Pahinta mitä olen kuullut toilailuistasi on, että sinut on nähty Teräsbetonin konsertissa yhdessä vaalean nuoren naisen kanssa, jolla oli yllään minihame. Eikä se ollut edes sinun uusi lähihoitaja-tyttöystäväsi, vaan tyttärentyttäresi! Istu ja pala.

PIMEYS ON NYT LASKEUTUNUT

SAMMUNUT ON TULI VIIMEINEN

SYDÄNYÖNÄ AIKA TULLUT ON

KÄYDÄ YKSIN TAISTOHON

- Teräsbetoni: Metallisydän

18742.jpg