<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Paljon on puhuttu kansantapojen muutoksesta ja siitä, miten ajat muuttuvat. Kun vertaamme aikalaiskuvausta runsaan sadan vuoden takaa viime viikon Ilta-Sanomiin voimme ajatella toisinkin.

 

Siellä he, mekkosillaan kaikki, istuivat olkisella sijalla hautovassa kuumuudessa. Ahkerasti kierteli ympäri miehestä mieheen vaahtoova kiulu ja seinähirren raossa loimotti honkaisen päreen kultainen liekki. Mutta läimähti Juhanin päähän aate ja valahti suustansa lause, jonka seuraus oli viimein kova onni.

 

JUHANI. Täällähän itsiämme oikein paistelemme kuin pyllimakkarat pätsin oljilla, ja lämmintä antaa meille kiukaan kuumat kivet. Eero, valeleppas uunille kannullinen olutta, niin tiedämmehän mille maistuu ohranesteen löyly.

 

TUOMAS. Mikä hullu juoni olis tämä?

 

Suomessa, Akaan kauniissa kaupungissa kahden nuoren miehen suurelliset syntymäpäiväjuhlat muuttuivat hulinaksi poliisin keskeytettyä ilonpidon. Veljet vuokrasivat juhlapaikakseen paikallisen leirikeskuksen ja kutsu lähetettiin sadalle vieraalle. Jälkien selvittelijä sai tyhjistä pulloista ja viinapulloista korvausta sen verran, että pääsi Thaimaaseen viikoksi.

 

Eero: Se on esimiehen käsky, ja minun täytyy totella; muutoin on jäniksen-passi kourassani vallan joulu-yönä.

 

Silloin Eero, purren hammasta ja mytistäen huulensa vikkelään myhäilykseen, täytti kerkeästi Juhanin tahdon, ja pian kuului kiukaalta pläiskäys ja kohta sen jälkeen tuima kohaus. Rynkäisi nyt Tuomas

julmistuen ylös ja karkasi kotkana kohden Eeroa, mutta Juhanikin kiirehti puolustamaan nuorinta veljeänsä.

 

Siitäpä nousi nyt yleinen kärhämä, jonka vilinässä palava päre viskattiin parvelta alas laattialle. Siellä se pian, veljesten huomaamatta, viritti olkihin vilkkaan tulen. Niinkuin rinki veden pinnalla leviää tasan ja nopeasti kaikkialle, niinmyös tulen kirkas pyörö yhä suureni laattialla.

 

 

Poliisin mukaan ainakin osa juhlijoista ymmärsi tilanteen vakavuuden. Yhdeltä juhlijalta löydettiin kaasuase ja hieman marihuanaa. Poliisin mukaan osa juhlijoista syyllistyi niskoitteluun, huumausainerikkomukseen, ampuma-aserikokseen ja vahingontekoon.

 

Jukolan veljekset ylittivät sadan miehen joukon kaikessa. Törkein nimike heillä oli tuhotyö, jolla eufemismilla eli lievittelysanomuksella entinen murhapoltto on korvattu nyttemmin.

 

Nykyisin siis yksi seitsemän veljestä vastaa 14,33 suomalaista.

 

 

Riisuivat he päältänsä, täyttivät kiulun oluella kerran vielä ja astuivat miehissä parvelle.

 

 

Ja niin tehkäämme mekin. Onhan Jouluilta. Jos Josef olisi seimen ääressä tunnustanut, meillä ei tätäkään olisi. On sentään mies, joka Hawaijin rannalla noudattaa perustehtäväänsä. Tulevaa ihmiskunnan pelastustyötä.

 

2171139.jpg