<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Mantra on alun perin ollut sanskriitinkielinen uskonnollinen tavu tai runo. Mantran toistamista joko ääneen tai hiljaa mielessä käytetään hengellisenä harjoituksena. Mantrat syntyivät varhaisessa hindulaisuudessa ja myöhemmin niiden käytön omaksuivat myös buddhalaiset, jainalaiset ja sikhiläiset. Sanskriitin sana mantra koostuu juuresta man- "ajatella" (myös sanassa manas, "mieli") ja päätteestä -tra (sanasta trayate, vapautua), joten käännös sanalle voisi olla "mielen vapauttaminen aineen kahleista".

 

Sana on vakiintunut suomenkieleen hieman erilaisessa yhteydessä. Atk-slangin mukaan mantroja ovat erilaisten ohjelmien, sivustojen ja kryptattujen tiedostojen salasanat. Laskin äkkipäätä, että muistissani on toistakymmentä mantraa:

 

pankkitunnukset verkkopalveluun

työkoneen sisäänkirjautumistunnus

Pegasos-potilashallintaohjelman tunnus

työpaikan sähköposti

työpaikan eOffice-laskujen hyväksymisohjelma

intranet

sairaanhoitopiirin extranet

oman koneen kirjautumistunnus

E90-kommunikaattorin pin-koodi

E90-kommunikaattorin turvakoodi

gmail-tunnus

Pohjolan Sanomien verkkotunnus

Kauppalehden verkkotunnus

Helsingin Sanomien verkkotunnus

N.Y.Times

CNN

 

 

Aamuisin astuttuani työpaikkani lumottuun taikapiiriin menettelen näin. Otan esiin nauhan.

 

Nauhan keskellä on kookkaampi helmi, jossa on tupsu. Sen nimi on Radha Krishna -helmi. Se on nauhan ainoa helmi, johon ei kosketa mietiskelyn aikana. Mietiskely aloitetaan sen vieressä olevasta helmestä siltä puolelta, missä helmi on suurempi. Hare Krishna maha-mantra toistetaan jokaisella helmellä, pitäen siitä kiinni peukalolla ja keskisormella. Radha Krishna -helmeä edeltävän helmen kohdalla yksi kierros, 108 maha-mantraa, on täynnä. Seuraava kierros aloitetaan vaihtamalla suuntaa. Tällä kertaa Radha Krishna -helmen vieressä on pienempi helmi, jonka kohdalla lausutaan ensimmäinen mantra.

 

Vaikka monia mantroja toistetaan äänettömästi mielessä, maha-mantraa lausutaan pehmeästi ääneen. Maha-mantran toistaminen on itseoivalluksen tie ja määränpää. Se puhdistaa mielen epätoivotuista ominaisuuksista, kuten himosta, vihasta ja kateudesta. Se vakiinnuttaa ikuisuuden muistamisen.

 

Mieleen tullut salasana naputellaan koneeseen ja painetaan ENTER.