<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Sinulla on tunne, että sinua vakoillaan. Suopeat, joskin täydellisen välinpitämättömät tahot seurailevat puuhiasi, vaellustasi täällä ajassa. Harvoin olet oikeassa. Nytpä olet. Senkin silmätikku.

 

Henkilötunnus-tyyppistä henkilötunnistejärjestelmää ei ole suostuttu ottamaan käyttöön demokratian ja luokkajaon kehdossa Yhdistyneessä Kuningaskunnassa vedoten yksityisyyden suojaan.

 

Sen seuraus on, että asiat monimutkaistuvat. Britanniassa sellaiseen, missä henkilöllisyys on pitävästi osoitettava, joutuu antamaan näytön asunto-osoitteestaan esim. tuomalla näytille "utility bills": sähkölaskuja, vesilaskuja, maksetun kiinteistöveron kuitteja tai muuta materiaalia.

 

Byrokratia vaatii eri tarkoituksiin monenkirjavaa lippusta ja lappusta, passilla voi osoittaa kuka olet, mutta laskutusosoitteesta on annettava todistusaineistoa. Maan tapana ovat myös erilaiset "references", eli on hankittava suosituskirjeitä useilta eri tahoilta, eikä esimerkiksi. sukulaisia hyväksytä suosittelijoiksi.

1940-luvun ajattelumallin mukaan olemme Suomessa eläneet jo vuosia orwellilaisessa yhteiskunnassa, jossa viranomainen, useimmin kela tai pankki, myös verottaja, tietää minun asiani paremmin kuin minä itse. Missä kohti julkisuuden kipuraja tulee vastaan, vai onko se mennyt jo kauan sitten ohi?

Toisaalta ollakseni rehellinen minua ei tippaakaan kiusaa se, että verottaja esitäyttää veroilmoitukseni, pankin asiakaspalveluvirkailija (ei johtaja!) tuntee laina- ja luottokorttihistoriani sekä miltei nuhteettoman maksuorjaurani vaiheet, poliisi ylinopeus- ja putka-anamneesini ja terveydenhoitaja maksa-arvoni ja rasvaprosenttini.

Kaupan täti tietää vuosia taaksepäin, mitä kaljaa juon, millaista makkaraa syön samoin kuin kissojeni ruokavalion. Apteekki tuntee kissojeni matolääkehistorian, eläinlääkäri kissojen rokotusajat, parturi hilseeni laadun, pesula mattojen ja pukujeni pesuohjelmat, nettioperaattori millä sivuilla surfailen ja CIA loput. Supo tutkii terroristiyhteyksiäni, koska kaksi vuotta sitten vippasin kympin marokkolaismiehelle, joka väitti olevansa junalla matkalla Keravalle katsomaan sairasta äitiään.

Ne pirut eivät onneksi tiedä, mitä minä oikeasti ajattelen tästä kaikesta. He eivät tiedä, että aidosti rakastan Isoa Veljeä. Olenhan sellainen itsekin.