<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Suomalaiseen suuhun outo sana feromoni on tuoksuaine, kemiallinen signaali, jota monet hyönteiset erittävät erityisitä rauhasista viestittääkseen jotakin toiselle saman lajin yksilölle. Seksuaaliferomonien avulla houkutellaan vastakkaisen sukupuolen edustaja paritteluun. Näistä sukupuolihormoneista käytetään joskus harvoin myös nimitystä gamoni (engl. gamones).

 

Koostumukseltaan nämä feromonit voivat toisinaan olla verrattain yksinkertaisiakin yhdisteitä kuten asetaatteja, estereitä, aldehydejä, ketoneita ja toisen asteen alkoholeja. Tavallisesti niiden kemiallinen rakenne on paljon monimutkaisempi. Tämä salattu viestintä selittänee joitakin järjelle käsittämättömiä ilmiöitä ihmisyhteisön touhuissa ja kanssakäymisessä.

 

Ihminen aistii feromoneja nenän sierainten välissä sijaitsevalla vomeronasaalielimellä. Miehen hiessä oleva feromoni on androstenoni (C19H28O). Naisen emättimen erittämä feromoni on nimeltään kopuliini. Joidenkin tietojen mukaan terve mies kykenee aistimaan naisen munasolun irtoamisen hetken. Tällöin nainen tuntuu erityisen houkuttelevalta ja viekoittelevalta.

 

Tavallisin paikka, joissa tavallinen kuolevainen tietoisesti törmää feromoneihin, on apteekkien lemmikkieläinten tarvikehyllyt. Koirille ja kissoille on kehitelty kemiallisesti lajityypillisesti toimivia valmisteita, jotka vastaavat eläimen reviirimerkkiaineita. Vaikkapa kissat joutuvat arktisissa oloissa viettämään elämää, jossa niiden reviirit rajautuvat ahtaiksi ja päällekkäin meneviksi. Feromonit huijaavat kaksi riitaisaa kissaa sovinnollisiksi. Merkkailun tarve vähenee ja raapimisinto laimenee.

 

Voisiko ihmiselle kehittää biologisen aseen, joka pakottaisi nämä rauhaan keskenään? Jokainen naisihminen tietää, että pullantuoksu on tunne. Jouluun kuuluu kinkun käryä, steariinin tuoksua, mieto sikarin ja suklaan leyhähdys, sulavan kuusen levittämä pihkanhaju ja monenlaisten eksoottisten ryytien huumaava sinfonia. Ihmiset käyvät sovinnollisiksi, antavat toisilleen lahjoja ja ainakin teeskentelevät rauhaa.

 

Täytyy toivoa, että pitkävaikutteinen rauhan feromoni vielä keksittäisiin. Ainoa tähän saakka tehokas kokonaisvaltainen innovaatio on neutronipommi, jolla on hankalia sivuvaikutuksia. Simmottis jo joulu teetättää.-

 

 Lohdullista on ajatella, että rauhaan pääsee, kun kaikki sukulaiset ovat kuolleet, ex-heilat eivät edes lähetä leikilliseksi tarkoitettua tekstaria pikkumaistissa:
"Filolosofi-laulaja J.Lennon totesi It's Xmas Time ja perään Let it be. Näin meilläkin."
lapset ovat tallissa tai matkoilla jossain  Suomessa, naapurit eivät tervehdi, potilaat ovat kaukana ja radiossa mellastaa Alivaltiosihteeri.

Ajattelkaa, mikä autuus! Sen rinnalla -odotuksen suloisessa tilassa -muutaman pygmin kärttyämisen ja "ystävien" vinkumisen kestää. Eh?

 

Vaipukaamme joulun harhaan. Hyvää trippiä kaikille!