olevat rikoksentekijät on sijoiteltu ns. valtionsairaaloihin. Valtionsairaaloiden liittämistä oman alueen sairaanhoitopiiriin on ehdotettu korkealta taholta.

En tunne valtionsairaaloiden rahoitusasiaa tarkemmin, mutta mielestäni peruskunnalle on tullut suolainen lasku jokaisesta kriminaalipotilaasta ja vaikeahoitoisesta psykoosipotilaasta  oman sairaanhoitopiirin suorana läpilaskutuksena.

Tuskin näissä sairaaloissa budjettikamreeri on sosiaalityötä tai hyväntekeväisyyttä taksoitusta tehdessään harrastanut. Käsitykseni mukaan esimerkiksi Niuvaniemi on ollut kohtuullisen hyvin resurssoitu ja hoito on sitä kautta ollut todella korkeatasoista.

Vaarana on, että jos Vanha Vaasa ja Niuva liitetään alueen ikuisesti köyhiin sairaanhoitopiireihin, edessä on samanlainen toimintojen alasajo kuin miten muuallakin on käynyt.

Ja miten sitten suu pannaan? Missä mielisairaat tappajat, pedofiilit ja raiskaajat hoidetaan yhteiskunnalle otolliseen kuntoon?

On harvoja paikkoja, joista entisiltä potilailta saa niin positiivista palautetta kuin Niuvaniemi, Vaasa ja tietysti Vankimielisairaala. Ainakin tapaamieni ihmisten hoitoajat ovat olleet aika lyhyitä, muutaman vuoden mittaisia; täysin vertailukelpoisia terveille samoista rikoksista annetulle vankeustuomioille. Jälkihuolto on myös laadukasta.
 
"Siellä pannaan ukko järjestykseen", on viesti.