Jotkut vanhemmat ihmiset saattavat muistaa, että markkinavetoisessa Suomessamme oli joskus viime vuosituhannella niin sanottu Suuri Lama, jonka seurauksena nyt 18-35 -vuotiaat nuoret miehet ja naiset syrjäytyvät kiihtyvää tahtia tuonaikaisen päihdehuollon alasajon seurauksena.

Silloinkin pääteltiin, että jos ongelmat ovat liian suuria, ratkaisu on kieltää ongelmat ja lopettaa kaikki palvelut. -Miten se sitten näihin nuoriin vaikutti?

No siten, että kun heidän juopot ja knarkkaavat vanhempansa jätettiin heitteille, toinen sukupolvi jatkaa samaan malliin ja pojasta vielä polvi paranee.

Toinen syy on toki löperö lastensuojelu, jossa "avohoidon tukitoimet" vietiin ja viedään ad absurdum ja sitten vasta herätään, kun poliisipartio sattuu löytämään jonkun kitisevän märän käärön huumekämpän nurkasta.

Lasten- ja nuorisopsykiatriassakin Siperia tulee opettamaan ja kyyti tulee olemaan kylmää.

Vankeihoitoviranomaisten mukaan psykiatristen laitospaikkojen alasajo näkyy siten, että 85 %:lla vangeista on psyykenlääkitys ja suuri osa vangeista on väärässä hoitopaikassa. Ilmeisesti korjaavaa mielenterveystyötä kannattaisi satsata psykoottisiin vankeihin.

Se taitaa olla parasta ennaltaehkäisyä.