Puolisoehdokkaan esittely

Tarkastetaan säkäkorkeus, lautaskorkeus, rungon pituus, rinnan leveys, lautasen leveys, rinnan ympärys ja etusäären ympärys.  Lisäksi määritetään ehdokkaan lihavuusaste pistein yhdestä viiteen (1-5).

Tulevan puolison rakenteesta arvostellaan sanallisesti tyypit (laatutyyppi, rotutyyppi ja sukupuolileima), runko, jalka-asennot, jalkojen terveys sekä jalkaterät. Seksuaalitunnusmerkeistä  rakenteessa kiinnitetään huomiota erityisesti sekundäärisen lisääntymiselismistön laatutyyppiin.

Rakennepisteitä annetaan neljästä kymmeneen (4 -10) seuraavista arvostelukohteista: tyyppi, runko, jalka-asennot, jalkojen terveys ja sääreisyys.

Puoliso esitetään rakennearvostelussa suitsittuna nivelkuolaimin ja pyhäpuvussa. Puoliso tuodaan tuomareiden eteen reippaassa kännissä ja asetetaan seisomaan lautakunnan eteen siten,  että harjaton puoli on lautakuntaan päin, ja lautakunnan puoleinen jalkapari on avoin. Tällöin puolison kaikki neljä raajaa näkyvät. Esittäjä seisoo puolison edessä ohjat molemmissa käsissä. Lautakunnan siirtyessä katsomaan puolisoa edestä hän astuu askeleen sivulle, niin että  etuosa on hyvin nähtävissä. Lautakunnan siirtyessä toiselle puolelle esittäjä palaa takaisin puolison eteen.

Liikkeiden arvostelusta säädetään erikseen.