Iltasanomat on löytänyt kuolemanenkelin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Amerikkalaisella Oscar-kissalla on eriskummallinen kyky: se vaistoaa kuoleman. Näin uskoo ainakin henkilökunta Rhode Islandin Providencessa sijaitsevassa hoitokodissa, jossa 2-vuotias kolli asuu.

 

Yhdysvaltalaisen hoitokodin lääkärit ja hoitajat ovat huomanneet, että aina muutamaa tuntia ennen potilaan kuolemaa Oscar hyppää tämän sängylle, käpertyy keräksi ja alkaa kehrätä. Henkilökunnan mukaan näin on tapahtunut tähän mennessä jo yli 25 kertaa.

 

- Se ei tee kovinkaan paljon virheitä. Se tuntuu ymmärtävän, milloin potilaat ovat kuolemaisillaan, sanoi lääkäri David Dosa, joka kuvaa ilmiötä tuoreessa New England Journal of Medicine -julkaisussa.

 

-Monet perheenjäsenet saavat siitä lohtua. He arvostavat kissan heidän kuolevalle rakkaalleen antamaa seuraa, Dosa kertoi.

 

***

 

En kyllä usko tuon Oscarin yliluonnollisiin kykyihin pätkääkään.

 

Kissan biologiaan kuuluu mennä sen lähelle, joka on kaikista hiljaisin ja vetäytyvin. Poispäin katsominen on kissalle kohteliaisuus ja tähän perustuu se, miksi kissakammoisten 'kimppuun" kissa mieluiten menee; väistelevä käytös on kutsu. Suurin luottamuksenosoitus mirriltä on selin kääntyminen, peräsilmän näyttäminen ja mahan rapsutuksen kerjääminen.

 

Kuoleva on kissalle ihanteellisen diplomaattisesti käyttäytyvä lauman jäsen. Sitä paitsi eikähän Osku joka mummon petillä lie viivähtänyt; sitten kun joku kuolee, muistetaan asia ja tulkitaan se ihmisen logiikan mukaan.