453506.jpg

 

Neuvoja hermosairaille.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Jokaisen hermosairaan tulee niin elämäntavoissaan kuin työssäänkin tarkkaan välttää kaikkea turhaa hätäilemistä. Jo aamusta on alotettava nousemalla niin aikaiseen ylös, että kaikessa rauhassa voi pukea päälleen ja hitaasti, ilman kiirettä mennä työhönsä. Senjälkeen tehdään työ rauhallisesti ja järkevästi ilman kaikkea tuskallista kiirettä, ja pian huomaa, että siten saadaan aikaan vähintäin yhtä paljon, jollei enemmänkin kuin jos työskennelään hermostuneella kiireellä.

 

Samoin on aterian laita: älkää ahmiko ruokaa, vaan syökää hitaasti ja pureskelkaa hyvin, ruoka maistuu silloin paremmalta ja on paljon hyödyllisempää. Ruuansulatuksestakin on huolehdittava niin, että ulostus on hyvä ja runsas. Päivän työn päätyttyä ei saa oleskella myöhään yöhön sauhuisessa ravintolassa, kahvilassa tai sentapaisessa paikassa; ulos raikkaaseen ilmaan ja sen jälkeen aikaisin sänkyyn, niin että väsyneet hermot saavat runsaasti nukkumalla tarpeellista lepoa ja virkistystä!

 

Useimmat n.k. huveistamme ovat todellisuudessa ainoastaan hermojen kiihoitusta. Ne ovat senvuoksi hermostuneelle yhtä epäterveelliset kuin liiallinen tupakan, alkoholin, vahvan kahvin, teen ja mausteiden käyttö. On vältettävä voimakkaita mielenliikutuksia. Monelle heikkohermoiselle on rahapeli vahingollista; se kiihoittaa heitä helposti, etenkin kun häviävät.